Monika (neoverený zákazník)
Nájde sa aj u vás v okolí niekto, kto stále s nostalgickou iskrou v oku básni o tom, aký bol život v ZSSR úžasný a kiež by sme sa tak vrátili do starých dobrých čias? Dajte mu prečítať túto knihu, lebo ak by mu náhodou zlatá rybka splnila prianie, je dosť možné, že by len naprázdno preglgol…
Nie je to kuchárska kniha, ale recepty v nej nájdete (a určite ich vyskúšam!). Ani učebnica dejepisu, ale o tom, ako sa žilo v Sojúze, najmä obyčajným ľuďom, sa z nej dozviete naozaj veľa. Anna von Bremzen v Umení sovietskej kuchyne šikovne kombinuje rodinnú históriu so siedmimi dekádami veľkých dejín Sovietskeho zväzu cez pokrmy symbolizujúce každé obdobie a výsledkom je originálne, tak akurát sentimentálne rozprávanie, ktoré osvetlí vzostupy, zvraty a pády tejto obrovskej krajiny veľmi sympatickým spôsobom.
Autorka s matkou pripravujú kulebiaku, bliny, botviňu („Ona fakt existuje mimo literatúry?”) a mnohé ďalšie jedlá z obdobia od boľševickej revolúcie, medzivojnových hladomorov, rokov vojny cez sovietsku spoločnosť až po tú ruskú a na pozadí gastronómie odhaľuje spoločensko-politické súvislosti naozaj pútavým štýlom.
Sami sa rozhodnite, či sa pri čítaní budete smiať alebo plakať, najmä pri opisoch komunálnych bytov so spoločnou kuchyňou pre mnohé rodiny či časoch, keď boli potraviny na prídel. Čo sa pre priemerného obyvateľa Moskvy zmenilo dnes?
Vynikajúce čítanie, vtipné a smutné zároveň, ktoré ma bavilo viac, ako som čakala.