Špičková gastronómia nie je iba o najlepších kuchároch, exkluzívnych reštauráciách, prísne strážených receptoch, luxusných surovinách a lahodnom jedle za astronomické sumy, na ktorom si pochutnávajú mlsné jazýčky náročných gurmánov. Má aj svoje temné stránky a práve na ne Tom Hillenbrand v tejto knihe opäť upozornil. Červené zlato (2. diel série so šéfkuchárom Xavierom Kiefferom) je síce kulinárska krimi, no dotýka sa pálčivých záležitostí, o ktorých mnohí z nás nemáme ani predstavu. Popri vyšetrovaní záhadnej smrti japonského suši majstra priamo na večierku pre úzky okruh vyvolených totiž zažijete exkurziu do japonských suši reštaurácií, ocitnete sa na trhoch, kde šéfkuchári nakupujú suroviny, no najmä sa vám zrútia ilúzie o rybolove a dodržiavaní kvót na lov rýb.
Tuniak totiž patrí k druhom, ktorých populácia značne klesla, no jeho mäso je veľmi žiadané. Aby obchodníci uspokojili dopyt svojich odberateľov a zabezpečili si želané zisky, neštítia sa obchádzať zákony. Neudržateľný lov, pokútne praktiky spôsobujúce environmentálne problémy ich nezaujímajú - biznis hýbe svetom a kto má iný názor, no veď viete.
Tieto smutné fakty autor vyvažuje sympatickými postavami, poriadnou dávkou japonskej, francúzskej, luxemburskej a sicílskej gastronómie, zaujímavými informáciami z histórie a geografie najmä Luxemburska, poučným kulinárskym glosárom a na záver vás čaká chutný recept.
Som veľmi rada, že mi osud prihral príbehy Xaviera Kieffera, naozaj sa oplatí po nich siahnuť. Preferujem totiž iné žánre, no toto je naozaj krimi s pridanou hodnotou a okrem relaxu vám slušne rozšíri obzory. Nečítajte hladní!