Pri obracaní strán tretieho dielu kulinárskej krimi vám budú slinky tiecť síce o niečo menej ako v prvých dvoch prípadoch, no Tom Hillenbrand opäť precízne zamiešal kvalitné suroviny, aby vám naservíroval delikatesu hodnú haute cuisine. Veď kombinácia sympatických postáv, správnej dávky napätia, luxemburských uličiek a tienistých stránok gastro priemyslu okorenená štipkou humoru vonia výborne, no nie?
Knihu zlupnete na posedenie, no jej trpká príchuť vám chvíľu zostane na jazyku a prinúti vás premýšľať. Ukradnutá úroda má zatiaľ asi najväčší spád a tentokrát vás Xavier Kieffer, povolaním šéfkuchár, vo voľnom čase nešťastník, čo sa vždy ocitne tam, kde sa niečo nekalé zomelie a zvedavosť mu nedovolí nechať to tak, vezme na exkurziu do zákulisia hedžových fondov a špekulatívneho vysokofrekvenčného obchodovania na burzách, kde sa to neetickými investičnými stratégiami len tak hemží. Výsledkom týchto špekulatívnych procesov sú nielen výkyvy v cenách mnohých potravín, ale v mnohých regiónoch až hladomor. A na odľahčenie dostanete aj zákulisie bláznivej kuchárskej šou a recept.
Neklesajte na duchu, ak sú pre vás burzy, matematika a hackeri španielska dedina, ani Xavier nebol veľmi v obraze, ale s pomocou pár priateľov sa šikovne zorientoval… Autorovi sa podarilo podať príbeh veľmi uveriteľným, pútavým, no zároveň nepredvídateľným spôsobom, takže až do rozuzlenia celého prípadu som nemala ani potuchy, kto ťahá za nitky. Celé dobre, mňam!