Mňam, toto bola parádna lahôdka!
Diabolský plod je kulinárska krimi z prostredia gastronómie, a to nie hocijakej, ale rovno haute cuisine, takže ju určite nečítajte s prázdnym žalúdkom. Príjemne ma prekvapila, chcela som oddychové čítanie po Hitlerovi a dostala som oveľa viac.
Hlavný hrdina, šéfkuchár Xavier Kieffer si vo svojej malej luxemburskej reštaurácii spokojne servíruje miestne špeciality, až kým sa mu o dávku vzrušenia nepostará náhla smrť reštauračného kritika. Priamo v jeho podniku, chvíľku po ochutnávke jedla. Nuž, nepríjemné…
Vyšetrovanie autor okorenil zaujímavými vsuvkami z gastronómie, ktoré skvelo dopĺňajú kontext, takže budete zase o niečo múdrejší napríklad o glutamane sodnom, ale nazriete aj do zákulisia životov kuchárov z reštaurácií ocenených povestnými hviezdičkami - nie je to veru vždy len o lízaní smotany. Z každej stránky doslova vyskakuje nejaké chutné jedlo, kúzelná atmosféra, sympatické postavy, originálna zápletka a príjemné tempo sa postarajú o to, že ju nebudete vedieť pustiť z rúk, až kým sa nedostanete na koniec. A tam na vás rovno čaká dvojitý bonus: kulinársky glosár, aby ste si mohli urobiť výlet do nejakej ohviezdičkovanej reštaurácie a vedeli, čo si objednávate, alebo ak akurát nemáte cestu okolo, môžete si podľa receptov ukuchtiť vlastné dobroty.
Na obálke sa píše: "Prvý prípad Xaviera Kieffera". Ja vravím: "Chcem ešte!" (Neposypali to pri tlači glutamanom alebo nejakým iným návykovým práškom? ??)